Wiki-työkalu hankekäyttöön Helsingin Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla
http://www.meke.wikispaces.net
Tähän wiki-ympäristöön voi rekisteröityä ainoastaan seuraavista sähköpostiosoitteista: @edu.hel.fi ja @hel.fi.

Wiki on Internetin työkalu, jonka avulla käyttäjät voivat yhteisöllisesti työstää ja julkaista omia tuotoksiaan (esim. teemasivustoja, raportteja, projektitöitä, ohjeita, kirjoja, sanastoja jne.) sekä wiki on työkalu erityisesti työryhmien ja hankkeiden käyttöön (esim. työryhmän yhteisöllinen työskentely verkossa, hankesuunnittelu ja tiedottaminen, tietostrategian tekeminen, jne.). Wiki on erittäin helppokäyttöinen ja nopea työkalu niin tekstin kuin muunkin median julkaisemiseen, mistä sen nimikin tulee (Havaijin kielen sanoista wiki wiki, eli nopea).

Wiki on ehkä käytetyin sosiaalisen median sovellus ja keskeinen osa lasten ja nuorten mediamaailmaa. Esimerkiksi maailman laajin yhteisöllinen tietosanakirja, Wikipedia, on toteutettu wikillä. Wikin käyttöönotolla tähdätään myös mahdollisuuden vastata haasteisiin, joita muuttava mediaympäristö asettaa kasvatukselle ja opetuksessa, ja tuottamaan opettajille valmiuksia ohjata lapsia ja nuoria nykyajan verkkomedian maailmassa.

Wikissä ei ole keskitettyä käyttäjähallintoa tai ylläpitoa, vaan wikin ideologiaan kuuluu, että jokainen rekisteröityy ja luo oman tunnuksen itse Wikiin (myöhemmin voidaan tarvittaessa toteuttaa esim. LDAP-integraatio). Uusia wiki-sivustoja voivat luoda Kaskon ja sen alaisten päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten kehittämishankkeita vetävät niiden työryhmien ja verkostojen käyttöön, joissa on mukana. Jokaisella sivustolla on vastuuhenkilö eli organisoida (ylläpitäjä/pääkäyttäjä), joka Wikin avaushetkellä määritellään. Wiki-sivuston organisoija/ylläpitäjä valitsee, kenet sivuston käyttäjäksi hyväksyy ja kenelle käyttöoikeudet antaa sekä vastaa Wiki-sivustonsa sisällöstä. Wikit voivat olla joko julkisia tai vain tietylle käyttäjäryhmälle rajattuja.

Käytössä olevan Wikispaces-työkalun käyttöön löytyy Internetistä runsaasti niin suomenkielisiä kuin englanninkielisiä ohjeita. Tässä alla muutama linkki:


Helsingin kaupungin Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala